Dünyanın bir çok yerinde hayvanların kesilen etlerinin dışında iç organlarının, sakatatların tüketimi de yaygındır. Bu sakatatlara örnek olarak işkembe, ciğer, böbrek, kalp gibi organları örnek verebiliriz. Sakatatlar genel olarak yüksek besin değerlerine ve besleyici önemli değerlere sahiptirler. Vitamin açısından zengindirler. Genel olarak; çorba, ızgara, şiş ve sote gibi pişirme yöntemleri ile tüketilirler.
Bütün canlılar sindirim yaparlar. Sindirim midede başlar ve her canlı aynı besinleri tüketmediği için mide organı farklı şekilde gelişmiştir. Geviş getiren, otçul beslenen canlılarda; otların ve otlarda bulunan selüloz maddesinin sindiriminde tam verim alabilmek için midelerinde dört bölümden oluşan bir yapı bulunmaktadır. Dört farklı odadan ve farklı yapıdan oluşan, tüketilebilir tip vardır. Bunlar;
- İşkembe; Midenin ilk kısmına verilen isimdir.
- Börkenek; Midenin ikinci kısmından elde edilir, petek benzeri bir yapıda bulunur.
- Kırkbayır; Midenin üçüncü kısmına verilen isimdir.
- Şırden; Midenin dördüncü ve son kısmıdır.
İşkembe Nedir ?
İşkembe genel olarak; İnek, dana, koyun gibi geviş getiren canlılardan elde edilmektedir. Tüketimi en yaygın ve fazla olanı danadan elde edilenidir. Tüketilirken dikkat edilmesi gerekenler; iyi temizlenmiş olması ve iyice pişmiş olmasıdır. Temizleme işlemi için çıkan profesyonel makineleri kullanmak en doğru tercih olacaktır. Tüketilirken iyice kaynatıldıktan sonra; çorba olarak, salata malzemesi olarak ve sotesi yapılarak tüketilebilmektedir.
İşkembenin içerdiği besin değerleri ve faydaları sayesinde tüketilmesinin pek çok yararı olan bir besindir. İçerdiği besin değerlerine bakacak olursak; Yağ, yüksek protein, B12 vitamini, selenyum, kalsiyum, çinko, fosfor, demir ve magnezyum olarak insan vücudunun ihtiyacı olan maddeleri sayabiliriz. Yüksek protein değerleri, düşük kalorisi ve insan vücudu için değerli bir çok maddeyi içermesi sebebiyle tüketilmesinde fayda vardır. Genel olarak diğer et türlerine göre fiyatı ucuzdur ve ulaşılabilirliği fazladır.
Pişmemiş işkembe kokusu ağırdır ve rahatsız edici olabilir, ayrıca iyi hazırlanmaması durumunda da rahatsız edici olabilmektedir. Sert yapılı ve çiğnenmesi gereken bir tür olduğu için iyi pişmesi ve iyi temizlenmesi gerekmektedir. Pişirme işlemi işleminde etin gerekli sertlik – yumuşaklık – çiğnenebilirlik seviyesine gelebilmesi için dört ile altı saat arasında düdüklü tencerede pişirilmesi uygun olacaktır. Temizleme işleminde kullanılan bir çok profesyonel makine bulunmaktadır ama evde kendisi temizlemek isteyenler için bir kaç püf nokta ile şöyle anlatılabilir;
- Aldığınız taze işkembeyi bir gün dolapta bekletin
- İçindeki pis kısmı ayırdıktan sonra soğuk suda iyice yıkayınız. Beş altı kez, iyice temizlendiğinden emin olunana kadar.
- Genişçe bir tencerede kaynattığınız suya bir yemek kaşığı karbonat ekleyin ve içinde biraz gezdirin. Bu süre oldukça kısa olmalıdır, daldır çıkart gibi
- Son olarak iyice gerdirin ve üstündeki tabakayı sıyırın. Sıyırdığınız işkembeyi tekrar iyice yıkayın.
- Temizleme işleminde eldiven takılması tavsiye edilmektedir.
- Evdeki ve elinizdeki kokuyu gidermek içinde karbonat kullanabilirsiniz.
- 4 kaşık su ve 4 kaşık karbonat bir kapta karıştırarak temizleme işleminin yapıldığı alana koyabilirsiniz.
İşkembe Temizleme Makinesi Nedir ?
Temizleme işlemi için ihtiyaca göre farklı büyüklüklerde işleme hacmine sahip bir çok makine bulunmaktadır. Küçükten büyüğe doğru sıralamak gerekirse bu makineler şu şekildedir;
- TP.00 Model Makine : 10 saat içinde 600 kg işleyebilmektedir. 7 dakika sonunda %100 temizleme sağlamaktadır. Dış yüzey ölçüleri 100 cm x 100 cm x 150 cm boyutlarındadır. 2 adet karıştırıcısı vardır ve sıcak su ile yıkama işlemini yapmaktadır.
- TP.01 Model Makine : 10 saat içinde 1.5 tona kadar işleyebilmektedir. Tek seferde 50 kg’ a kadar alabilmektedir. 7 dakika sonunda %100 temizleme sağlamaktadır. Dış yüzey ölçüleri 110 cm x 100 cm x 170cm boyutlarındadır ve 250 kg ağırlığındadır.
- TP.03 Model Makine : 10 saat içinde 3 tona kadar işleyebilmektedir. Tek seferde 60 kg’a kadar alabilmektedir. 7 dakika sonunda %100 temizleme sağlamaktadır. Dış yüzey ölçüleri 120 cm x 100 cm x 180 cm boyutlarındadır ve 350 kg ağırlığındadır.
- TP.05 Model Makine : 10 saat içinde 5 tona kadar işleyebilmektedir. Tek seferde 100 kg’a kadar alabilmektedir. Dış yüzey ölçüleri 120 cm x 100 cm x 200 cm boyutlarındadır ve 500 kg ağırlığındadır.
- TP.07 Model Makine : 10 saat içinde 7 tona kadar işleyebilmektedir. Tek seferde 150 kg’a kadar alabilmektedir. Dış yüzey ölçüleri 130 cm x 100 cm x 220 cm boyutlarındadır ve 600 kg ağırlığındadır.
- TP 09 Model Jumbo Makine : 10 saat içinde 8tona kadar işleyebilmektedir. Tek seferde 150 kg’a kadar alabilmektedir. Dış yüzey ölçüleri 130 cm x 100 cm x 220 cm boyutlarındadır ve 600 kg ağırlığındadır.
Özetleyecek olursak, bütün makineler aynı kalitede ve aynı yöntem ile temizleme işlemi yapmaktadır. Bir kaç ufak değişiklik haricinde sadece ihtiyaca göre boyut değişmektedir. Her makine işlem sonucunda %100 temizleme sağlamaktadır.
Diğer videolar için Youtube adresimiz Kromtaş Makina