İşkembe Nasıl Temizlenir
İşkembe nasıl temizlenir ? Bu konuya gelmeden önce işkembe nedire bakmamız gerek. Dana ve koyun da dahil olmak üzere çeşitli hayvanların midesine atıfta bulunan genel bir terimdir. En yaygın olarak bir dananın ikinci karnındaki bal peteği süngeri (aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi) kullanılır, ancak birinci ve üçüncü midelere işkembe denilebilir. Biraz daha derine inersek. işkembe 3 çeşitte bulunur: yeşil, temizlenmiş ve ağartılmış. Hayvanın içinden çıkan ve içeriği çıkartılmış ve iyice temizlenmesi gerektiği durumlarda, yeşil ısırganın organıdır, aksi takdirde ineğin son öğünde bir loğuna alınıyor olabilir. Genellikle yeşilimsi kahverengi veya gri renkte olanları önermeyiz. İşkembenin son tüketiciye satılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir.. Temizlenmiş işkembe kısaca şöyle olur; yıkanır ve midenin içerikleri çıkarılır. İşkembe en sağlıklı, sıcak su ile ve Kromtaş Makina makinaları ile temizlenir. 0 kimyasal kullanımı sayesinde doğal ve sağlıklı bir işkembe deniyimi yaşarsınız. Piyasadaki işkembe temizleme makina ve yöntemleri genellikle kimyasal kullanır, ve bu da labaratuvarlarca kanıtlanmış bir zarara yol açar, bunu önlemek için sıcak su ve kimyasal kullanılmayan temizleme sistemini öneriyoruz. (işkembe nasıl temizlenir için kaynak kromtas.com.tr)
İşkembe Çorbası Tarifi
MALZEME:
1/2 kg. Koyun veya dana işkembe
6 diş sarımsak
2 kahve fincanı sirke
1 kaşık yağ
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
Yeterli miktarda tuz
Yapılışı :
Temizlenmiş işkembeyi satın alıyoruz.(işkembe nasıl temizlenir için yukarıyı okuyun) Evde bir kez daha yıkıyoruz. Bir kabın içine su koyun ve kaynatmaya başlayın. Tatlı bir kaşık tuz ekleyin. Kapağını bir süre açık tutun. Üstte köpüğü alıp atın. Köpürme durduğunda, kapağın kapağını kapatın ve yumuşayana kadar pisirin. Bu süreyi kısaltmak isterseniz bir düdüklü tencereyi kullanın. Kabukların yumuşak olduğunu gördüğünüzde, pişiriciden bir mola verin. İşkembeyi çömenden çıkarıp istediğiniz boyutta(tercihen ufak) doğrayın. İşkembenin parçalarını tekrar tencereye koyun ve biraz daha kaynatın. Havanda sarımsağı tuz ekleyerek dövün. Dövülen sarımsak ile sirke karıştırın. Bu karışımı çorbaya dökün ve sonra kaynatın ve ateşten çıkarın. Üzerine eritilmiş yağ ve kırmızı biber serpip servis yapın.
Not: Dilerseniz, üç yumurta sarısını bir limon suyu ile karıştırıp terbiye edebilirsiniz.
Afiyet Olsun.