Otoklav Nedir ?

Otoklav

Otoklav Nedir ?

Otoklav, yüksek sıcaklık ve basınç ile çeşitli  ekipmanlarının sterilize edilme işlemi için mutlaka kullanılması gereken bir sterilizasyon cihazıdır. Sterilizasyon, bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemidir. Bu işlem sonrasında mikroorganizmaların tamamı öldürülmektedir. Sterilizasyon işlemi ya tamamen yapılmıştır ya da yapılamamıştır. Arası yoktur ve iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Otoklav, basınçlı su buharı aracılığı ile 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapar. Yüksek basınç ve yüksek ısı sayesinde gerekli sterilize ortam sağlanmış olur. Otoklav cihazı; gıda, sağlık, ilaç sektörü başta olmak üzere kimya ve kozmetik sektörlerinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Otoklav Nasıl Kullanılır ?

Basit bir şekilde ifade edersek, bir kazan ve dayanıklılığı yüksek bir kapaktan oluşan yapıya otoklav denir. Yüksek sıcaklık ve basınç ile buhar ile yapılan sterilizasyon işleminde kullanılır. Kazanın iç kısmında ızgara bulunmaktadır. Bu ızgaranın altında da su bulunmaktadır. Sterilize edilmesi istenilen malzemeler ızgaranın üzerine yerleştirilir. Otoklav da ki en önemli şey, buharlı ve yoğun bir ortamda, 100 santigrattan yüksek bir sıcaklıkta sterilizasyon yapılmasıdır. Bu koşullar altında bozulmayacak malzeme ve aletler kazan içindeki ızgaraya yerleştirilir, kapak sıkıca kapatılır ve vida yardımıyla sağlamlaştırılır . Kapak üzerinde ayrıca bir basınç göstergesi ve bir termometre vardır. Kazandaki su; petrol gazı, elektrikli ocak gibi bir ısıtıcı aracılığıyla ısıtılır. Su kaynamaya başladığında ortaya çıkan ilk buhar kapakta bulunan musluk sayesinde dışarıya atılır (vakumlama) ve böylece kazanın içindeki hava boşaltılmış olur. Vakumlama işleminin amacı ısının her yere eşit dağıtılmasını sağlamak ve en iyi sonucu elde etmektir. Vakumlama işlemi tamamlandıktan sonra musluk kapatılır ve su buharının daha da fazla ısınması sağlanır. 100 santigrat üstüne çıkan buhar bütün mikroplardan arınmayı sağlar. İşlem bittikten sonra içinde ki buhar tahliye borusu aracılığı ile salınır ve soğuması beklenir. Böylelikle sterilize etme işlem tam olarak tamamlanmış olur.

Otoklav’ın Kullanım Alanları Nelerdir ?

  1. Sağlık;
    Tıp, diş hekimliği, veteriner klinikleri, hastaneler, SPA salonları, dövme çalışmaları.
  2. Kimya;
    Kozmetik, ilaç sektörü
  3. Gıda;
    Kavanoz, konserve kutu, ısıya dayanıklı plastik ve alüminyum ambalajlar

Kromtaş Makina olarak Otoklav cihazlarını gıda sektörü için üretmekteyiz. En iyi sterilizasyon işlemi ile konserve ve kavanozlarda kullanmaktayız.

Konservelerde Sterilizasyon Neden Gereklidir ?

Konserveler, istenilen ham maddenin ön işlemlerden geçirildikten sonra metal kutular veya cam kavanozlara kapatılması pastörize veya sterilize edilmeleriyle elde edilirler.Gıdaların ısıl işlem ile korunmasın da temel olarak Clostridium Botulinum bakterisi hedef alınmıştır. Gıda zehirlenmelerinde en büyük risk grubunda; sebze konserveleri, et ve balık konserveleri yer almaktadırClostridiumsoyunun türleri doğada çok yaygındır. Suda, insan ve hayvanların bağırsaklarında bulunabilirler. İnsanlarda hastalığa ve zehirlenmeye neden olan birçok türü bulunmaktadır. Clostridium perfirinngens özellikle et ürünlerinde, Clostridium botulinum ise düşük asitli konserve besinlerde gelişerek besin zehirlenmelerine neden olmaktadır. Bu konservelerin yetersiz sterilizasyonu ve ısıl işlemi sonucu Clostridium botulinum bakterisinin sporları hayatta kalabilmekte ve üreyebilmek için asit oluşturarak zehirleyici olabilmektedir.

Konserve Sterilizasyonu: Clostridium botulinum (anaerob) insanlar için son derece tehlikeli ve öldürücü olan bir zehir, toksin sentezlediği için konserve işlemlerin de  bu bakteri kontrol amaçlı ve test mikroorganizması olarak alınmaktadır. Sterilizasyon kalitesini saptamak amacıyla test mikroorganizmasının seçimi; gıdalarda bulunabilen, bozulmaya neden olabilecek, sağlık için risk oluşturan ve ısıya en dayanıklı mikro organizma olmasıdır. Clostridium botulinum’un  sporları  121,1 santigratta 1 dakikada inaktif hale geçer ve imha edilir. Asidiği düşük (Ph’sı 4,5 ‘ten büyük) olan konserve gıdalarda yeterli güvenilirliğin sağlanabilmesi için Clostridium.botulinum sporlarının ortamdaki sayısının 1012 adet\g’dan 1 adet\g’a düşürecek bir ısı işleminin uygulanması gerekir. Konservelerde en geç ısınan ve en geç soğuyan bölge kritik nokta adı verilir. Bu kritik noktadaki sıcaklık derecesi referans alınarak konserve üretilmektedir. Konserve sterilizasyonunda kritik nokta gerekli sıcaklık derecesine ulaştıktan sonra uygun sürede bekletilerek sterilizasyon sağlanır.

Konserve gıdalar da sterilizasyon işlemi büyük önem taşımakta ve sterilizasyon işleminin %100 gerçekleşmesi hayati önem taşımaktadır. Bunun için kaliteli cihazların kullanılması gerekmektedir. Kromtaş Makina olarak sektörde ki otuzu yılı aşmış tecrübeyle, konserve gıdalar için en iyi sterilizasyonu sağlayan Otoklav cihazları üretmekte ve cihazların en verimli şekilde çalışmasını sağlamaktayız.

 

Otoklav Nedir ?” yazısında bir düşünce

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Korumalıdır !